27.10.2011

Sunnuntaipyhä


Pitkään lapsena luulin, että jokaikinen ihminen on sunnuntaisin vapaalla. Olihan opetettu, että sunnuntait on pyhäpäiviä ja pyhitettyjä, eikä silloin kuulu tehdä kuin pakolliset asiat. Meidän perheessä pakollisiin asioihin tietenkin kuului ruoanlaitto. Lisäki sunnuntaisin oli aina pyhäkoulu ja myöhemmin iltapäivällä seurat. 

Seuroissa usein oli kahvitarjoilu. Sitäkin muistan joskus ihmetelleeni, että miksi niitä kahveja voi siellä seuratalon keittiöllä tehdä, kun kerta on pyhä- ja vapaapäivä.

Naapureissa saatettiin tehdä kesäsunnuntaisin pihatöitä. Niitä paheksuttiin aika paljon. Myöskin kovan metelin pitäminen pyhäisin oli hieman tuomittavaa ja kuului mieluummin tehdä rauhallisia hommia. Aikoinaan ei myöskään saatu tietokoneella istua sunnuntaisin. 

Yksin asuessani sunnuntait oli yleensä odotusta. Siis illan odotusta, että saattoi lähteä seuroihin. Vähän sellainen hukkapäivä. Toisaalta oli mukavaa vaan relata ja olla, eikä tarvinnut tehdä kokoajan jotakin.

Jossakin vaiheessa tajusin, että tosiaan sunnuntaisinkin ihmiset käy töissä ja osa ihmisistä tekee ihan normaaleita asioita. Silloin pohditutti erityisesti tuo työosio, että miksi sitä saa tehdä, mutta ei esim. hoitaa kukkia tai puutarhaa. Ymmärrän sen, että esimerkiksi sairaalan osastoja ei voi sulkea pyhäisin ja toisaalta pyhätyö siinä merkityksessä ei ole asia, minkä takia vl-uskoisen ihmisen pitäisi pidättäytyä sunnuntaitöistä, mutta silti se oli nuoren ihmisen mielessä ristiriitaista.

Luovuttuani vl-uskosta meni todella pitkään ennen kuin uskalsi tehdä mitään sunnuntaisin. Seurustelukumppani tietenkin ihmetteli tätä sunnuntaijuttua, koska hän oli tottunut, että sunnuntaisin tehtiin mm. pihahommia. Minua itseä riipaisi ja poltteli kovin, kun sunnuntaina käytiin hänen isovanhempien luona ja siellä tehtiin niitä pyhätöitä, joita minä en ollut pyhäisin tottunut tekemään. Hölmöltä tuntui myös kieltäytyä töistä, koska en ollut enää vl-uskoinen. 

Edelleenkin vielä tulee sellaisia hetkiä, että miettii, mitä vl:t ajattelee, jos näkee minun tekevän sunnuntaina esimerkiksi pihatöitä. Toisaalta pitää ajatella, että minä saan tehdä kuten haluan, enkä kuten he haluavat minun tekevän.

Vieläkin toivon ja haluaisin, että ylipäätän ihmiset kunnioittaisi sunnuntairauhaa sillä tavalla, että ei ainakaan ihan hirveän metelöiviä töitä tehtäisi. Tälläisiksi miellän esimerkiksi moottorisahan käytön tai vaikkapa ruohonleikkuun, jos naapuri asuu siinä kymmenen metrin päässä ja kuulee siis äänet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti