25.3.2012

Videot, elokuvat, televisio

Aivan pienenä lapsena en edes ymmärtänyt kaivata jotain videoita ja televisiota. En edes tiennyt, mitä ne on. Kaveri ja ystävät oli paljolti vl-lapsia kunnes muutettiin pientaloalueella, jossa tutustuin parhaimpaan ystävääni, joka ei ollut vl. Hänen kanssaan tosin en tutustunut televiosiomaailmaan, kun meitä kiinnosti enemmän ulkona puuhaaminen ja välillä heillä Commodore 64:lla pelaaminen. Joskus koululaisena tajusin, että joillakin on televisio ja naapurin vl-tyttö kertoi, että he käyvät välillä toisen ei-vl-naapurin ikkunan takana katsomassa lastenohjelmia. Itse en muista koskaan näin tehneeni, koska en uskaltanut. Pelkäsin jääväni kiinni. Olin kiltti :)

Joskus ala-asteikäisenä kuulin, että erääseen vl-perheeseen oli hankittu videot. Kuulemma ovat ison eteisen kaapissa ja siellähän ne olikin, kun kerran kylässä käytiin. Se oli hämmästyksen aihe, koska isä oli sentäs rauhanyhdistyksen johtokunnan jäsen. Lapset perheessä turmeltuneita ja kyllä sitä kirjastosta lainasivat mitä videoita tahansa lapsille.  Minusta se oli lapsena pelottavaa, että joku katsoi videoita ja teki syntiä tieten tahtoen.

Ala-asteikäisenä koulussa kuitenkin saatiin katsoa opetusvideoita. Videot oli koulun ruokalassa, mihin oppilaat istutettiin ja sitten katsottiin ohjelmaa. Parhaiten on mieleen jäänyt video, missä kerrottiin makkaran valmistuksesta Tanskassa. Televisiosta katsottiin koulussa aina isot hiihtokilpailut. 

Vl-opettaja näytti oppilailleen myös videoita. Mm. muistan hänen näyttäneen joskus talvisodasta kertovan dokumentin tai elokuvan. Silloin ihmettelin, että kuinka sen voi näyttää.

Omassa kotikunnassani oli myös elokuvateatteri. Sen olemassa olon sain tietää vasta aikuisiällä. Se sijaitsi niin syrjäisessä paikassa, että en muista kenenkään käyneen siellä. Tai sitten minulle ei vaan niistä käynneistä kerrottu. Tai sitten en ollut edes asiasta kiinnostunut.

Muutettuani paikkakunnalta toiselle hämmästyin, kun varhaisaikuisikäiset katseli omilta koneiltaan elokuvia, videoita, musiikkivideoita ja kuunteli ns. maailmallista musiikkia. Jotenkin itse siinä tottui mukana, että eipä niiden katselu ollut mitään ihmeellistä. Joskus omatunto kolkutti, mutta pian se meni ohi. Tokikaan niistä katseluista ei kehdannut kertoa kellekään, eikä tarvinnutkaan, kun omalle koneelle näitä elokuvia lataili.

Nykyaikana on helppoa katsoa televisiota jo netissä. Todella monet kanavat antaa ihmisten katsella ohjelmansa niihin tarkoitetuilta nettisivuiltaan. Ei tarvitse edes hankkia televisiota. Lapset katsoo pikkukakkoset ja muut lastenohjelmat, eikä tarvitse televisiota. Toisaalta eipä niissä pikkukakkosissa oikeesti kovin pahoja juttuja ole - paitsi joku maailmallinen musiikki, mutta sitä samaa on mm. tietokonepeleissäkin.

Muutama vuosi vl-eron jälkeen sain kuulla, että paikkakunnan vl-varhaisaikuisilla tai - nuorehkoilla aikuisilla on ihan tapana käydä elokuvateattereissakin. Itse en olisi koskaan vl-aikana uskaltanut tälläistä tehdä - olisihan voinut olla se pelko, että joku näkee minun menevän sellaiseen syntiseen laitokseen. 


Näin vuosien jälkeen huomaa, että perälauta vuotaa vl-nuorien ja -nuorienaikuisten puolelta. Sallitaan ja annetaan toisillekin mahdollisuus tehdä sellaisia asioita, jotka 15 vuotta sitten olivat täysin kiellettyjä ja suorastaan tuomittavia asioita. Joskus miettii, että olisiko sitä itse koskaan lähtenyt, jos sallimus olisi ollut näissä rajoissa kuin nyt. Toisaalta se oli vain osa sitä maailmaa, ei kaikkea eron syytä.


1 kommentti:

 1. Minäkään en koskaan uskaltautunut naapuriin katsomaan televisiota saati, että olisin elokuviin mennyt lapsuudenkaupungissani. Tosin itsekin sitten teininä muualle muutettuani kävimme usein vl-kämppikseni kanssa elokuvissa ihan leffateatterissa.
  Nykyisin huomaan melkein kaikkien sisarusteni lasstenkin katsovan ainakin jotain ohjelmia netin kautta. Tosin osa sisaruksistani ovat hyvin vanhoillisia ja pitävät tiukat rajat sen suhteen mitä lapset netistäkään katsovat ja heidän lapset ovat varmasti jo itsekin sisäistäneet tiukan syntisyyllisyys ajattelun.
  Sanoit: "Joskus miettii, että olisiko sitä itse koskaan lähtenyt, jos sallimus olisi ollut näissä rajoissa kuin nyt."
  Voihan olla, että ehkä lähtemisesi olisi voinut olla vaikeampaa tai olisit saattanut kehittää itsellesi "omat rajat" ja elellä siinä sivussa "muka vl:nä" mutta uskon, että lopulta sitten olisit kuitenkin nähnyt ne todelliset epäkohdat jotka sinut sai lähtemään.
  Tekstejäsi lukeneena minulla on sellainen kuva, että nuo "pinnalliset" asiat eivät sinunkaan irtaantumisesi syynä loppujen lopuksi ollut, niin kuin sanoitkin.

  VastaaPoista