16.9.2012

Joulu

Millaista joulua teillä vietettiin? Oliko harrastunnelma? Vai kiertyikö koko näytelmä lahjojen ympärille?  Tuotiinko kuusi ja koristeltiinko se? Oliko koulun joulujuhla vl-ihmisille sopiva?

Meillä kotona joulu oli yhteistä perheen aikaa. Kaikilla oli loma, eikä ollut kiire mihinkään. Joulua valmisteltiin pitkään ja hartaasti alkuaikoina. Joulusiivous tehtiin ajoissa ja jouluruokiin panostettiin itse tehden.

Jouluaattonaattona kuusi tuotiin sisälle ja annettiin sulaa kylpyhuoneessa. Aattona se nostettiin olohuoneeseen ja me lapset saimme koristella sen erilaisin koristein. Kaikenlaistahan sieltä löytyi, koska oli kaupan palloja ja nauhoja sekä kynttilät. Lisäksi vielä jokaisen lapsen omatekemät jutut. Ylimpänä oli perinteinen joulutähti.

Radiosta kuului joululaulut tai niitä soitettiin kasetilta. Kävimme hautausmaalla katsomassa kynttilämerta. Jouluun kuului myös joulusauna. Aattona sai valvoa niin pitkään kuin halusi ja yölläkin sai syödä, mikä lapsesta oli todella jännittävää.

Meillä ei oman muistini mukaan luettu jouluevankeliumia tai pidetty mitenkään erityisen harrasta tunnelmaa jouluna. Vanhemmat ei olleet lauluihmisiä sillä tavalla, että oltaisiin mitään yhteisiä joululaulutuokioita pidetty tai muutenkaan laulutuokioita.

Joulupäivän aamuna noustiin joulukirkkoon. Sinne oli tapana lähteä, vaikka olisi edellisiltana valvonut pitkään. Olihan se erityinen tunnelma niin aikaisessa aamussa. Useinkin kirkon penkit olivat hyvin täynnä.

Tapaninpäivänä oli tapana mennä sitten kylään tuttuun perheeseen. Siellä sitten oli paljon vl-ihmisiä kyläilemässä ja pidettiin harrasta tunnelmaa - tosin lapset taisivat viettää aikaansa muualla kuin vanhempien seurassa.


Koulun joulujuhlat olivat ala-asteella hyvin perinteisiä. Joulujuhlissa oli jokaisen luokan esittämiä näytelmiä ja sitten yhteistä perinteistä laulua. Yläasteella mentiin sitten jo rokimpaan tyyliin ja siellä esitetiinkiin kaikenlaista - siis myös paljon vl-ihmiselle sopimatonta ohjelmaa.


Monesti olen kummastellut sitä, että miksi tuolla Oulun seutuvilla voimakkaana esiintyy tuo Tiernapojat-kulttuuri. Varsinkin vl-piireissä se tuntuu olevan todella suosiossa. Mistähän se johtuu? Miksi sitä voi käydä esiintymässä tiernapoikana tai joulukonserteissa, kun ei saisi ammatikseen laulaa ja olla vl?


En ole pitkään aikana oikein kunnolla kuullut jouluevankeliumia, enkä oikein tiedä, että kaipaankokaan sitä. Onko se vain yksi satu, tarina tai kertomus muiden joukossa? Onko sillä jotain merkitystä, että joku lapsi syntyy ja siitä tulee sille ajalle jotain suurempaa? Onko edes niin tapahtunut?


Luokallamme oli jehovantodistajia. Silloin kovasti mietitytti se, kun he eivät vietä joulua. Lapsena se oli kummallista, koska tuntui, että kun muut saavat lahjansa, niin he eivät. Oliko se heistä lapsena jotenkin väärin tai kummastuttiko se heitä silloin lainkaan? Vanhemmalla iällä olen tutustunut muslimiperheisiin, joissa vietetään joulua lahjanantojuhlana, koska alkusuomalaisetkin viettävät.


Alunperinhän joulu on pakanallinen juhla. Vaikkei olisi kristitty, niin joulua voi hyvin viettää vaikkapa siksi, että siitä alkaa kevään tulo ja aurinko alkaa olemaan pidempään ja pidempään näkyvillä.


Mukavaa joulun odotusta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti